Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Καλοκαίρι στον Πρωταρά: Μία ξεχωριστή εμπειρία στο κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού

Φυσική ομορφιά, ιστορία, ατέλειωτη διασκέδαση, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, αξεπέραστη γαστρονομία, μοναδικές παραλίες και γραφικές διαδρομές!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουνίου 2024

Πλούτος! Όχι υλικός αλλά άυλος. Πολυτέλεια, όχι μετρημένη με οικόπεδα, αλλά με ουρανό και θάλασσα. Κάπως έτσι φαντάζει το Παραλίμνι και ο Πρωταράς, οι ειδυλλιακές παραλίες τους και κάθε γωνιά τους περιτριγυρισμένη από κάθε θαύμα της φύσης. Όσο για τις διακοπές σου εκεί; Και ποιος δεν θα ζήλευε καθαρό και φρέσκο αέρα να χαϊδεύει το πρόσωπό του ή ένα δροσερό κύμα να σκάει στο ακρογιάλι, εκεί ακριβώς που έχει ξαπλώσει ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα.

Το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντάς σου κάθε χρόνο διαφορετικές εμπειρίες. Και ναι, το καλοκαίρι σε Παραλίμνι και Πρωταρά δεν είναι απλά μια εποχή, είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής, είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις και φέτος!

iStock-1414229344.jpg

Τo the beach….

Όσο και να περιγράψει κανείς τις διάσημες -σε όλο τον κόσμο- παραλίες του Πρωταρά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μοναδική εμπειρία μιας βουτιάς στα καταγάλανα νερά του Fig Tree Bay, της παραλίας Βρύση ή του Κόννου. Μάλιστα, η τελευταία είναι ίσως από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού που συνδυάζουν το μοναδικό στοιχείο του ανέγγιχτου κρατικού δάσους του Κάβο Γκρέκο, το οποίο καταλήγει μέχρι την ξανθή άμμο της γραφικής αυτής παραλίας. Όταν, όμως, αναφέρεται κανείς στον Πρωταρά, δεν μπορεί να παραλείψει να αναφέρει και τη διάσημη παραλία του Fig Tree Bay, η οποία, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Trip Advisor, συγκαταλέγεται 15η ανάμεσα στις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2024. Με τα καθαρά, ρηχά νερά της και την ψιλή, χρυσή της άμμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες, ενώ η βραχονησίδα που υπάρχει σε μικρή απόσταση από την ακτή συμβάλλει στο ειδυλλιακό τοπίο και αποτελεί την ίδια στιγμή σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραλία πήρε το όνομά της από τη συκιά που υπάρχει στο πίσω μέρος της παραλίας, την οποία έφεραν μαζί τους οι κατακτητές από την ανατολή τον 17ο αιώνα.

FigTreeBay1.jpg

Δίπλα στην παραλία Fig Tree Bay, βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία του Πρωταρά με μήκος 1 χιλιόμετρο. Η παραλία Βρύση, αν και πολλοί τη γνωρίζουν με τα ονόματα των παρακείμενων ξενοδοχείων, αποτελεί και μία από τις ελάχιστες παραλίες παγκύπρια που παρέχουν πλήρη προσβασιμότητα σε Άτομα με Αναπηρία. Συγκεκριμένα παρέχει χώρους στάθμευσης με θέσεις για ΑμεΑ, ράμπες τόσο προς την παραλία όσο και για την είσοδο στο νερό, το πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrack), αμαξίδιο θαλάσσης και τουαλέτες για ΑμεΑ. Μπορεί κανείς να βρει τις έντεκα προσβάσιμες παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου καθώς και τον χρήσιμο οδηγό προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα pamepantou.eu.

NissiaProtaras1.jpg

Ξεχωρίζουν, βέβαια, και οι παραλίες Λούμα, Περνέρα και Ποτάμι, στην περιοχή Περνέρα του Πρωταρά, οι οποίες διακρίνονται για την καθαρότητα των νερών τους, τη λεπτή άμμο, καθώς και για τις δεκάδες παρακείμενες επιλογές που έχει να επιλέξει ο επισκέπτης για εστίαση και διασκέδαση. Από τις παραλίες που αξίζει να ανακαλύψει κανείς είναι και η Βυζακιά και το Λουμπαρδί, καθώς και η μαγευτική περιοχή Νησσιά, η οποία φημίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες ως σημείο καταδύσεων. Μιλώντας για καταδύσεις, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και στον γνωστό τεχνητό ύφαλο που έχει δημιουργηθεί μετά τη βύθιση του ναυαγίου Νέμεσις στα ανοικτά της παραλίας Βρυσούδια.

shutterstock_2185060853.jpg

Πρώτος Δήμος Παγκύπρια σε Γαλάζιες Σημαίες

Συνολικά 18 από τις 76 Γαλάζιες Σημαίες που απονεμήθηκαν παγκύπρια το 2024, απέσπασε ο Δήμος Παραλιμνίου ο οποίος έλαβε πρωτιά στην καθαρότητα νερών κολύμβησης για τις παραλίες του. Πρόκειται για τις παραλίες Αρμυροπήγαδο, Λομπαρδί, Γλυκύ Νερό, Κάππαρης, Σκουταρόσπηλιοι, Αγία Τριάδα, Μηνάς, Βρυσούδια, Λούμα, Περνέρα, Ποτάμι, Βρύση Γ, Βρύση Β, Βρύση Α, Πρωταράς (Fig Tree Bay), Βυζακιά, Νησιά και Νησιά Gardens.

AyiosNikolaos.jpg

Ο μεγαλύτερος παραλιακός πεζόδρομος

Μιλώντας για τον Πρωταρά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον παραλιακό του πεζόδρομο. Ένα έργο το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε για το καθημερινό τους περπάτημα είτε για την εκγύμναση και τη φυσική άσκηση. Ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά είναι μοναδικός καθώς σύντομα θα αποκτήσει μήκος 15 χιλιομέτρων, ενώνοντας όλη την ακτογραμμή του Δήμου Παραλιμνίου από τη διάσημη παραλία του Κόννου στο κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο μέχρι και τα σύνορα με τον Δήμο Δερύνειας ο οποίος σύντομα θα ενταχθεί μεταξύ άλλων στον ενιαίο δημοτικό σχηματισμό ως “Δήμος Δερύνειας - Παραλιμνίου” και θα αποτελεί έτσι φυσική προέκταση της λεωφόρου Κένεντι της κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου.

Ήδη από το 2022 ολοκληρώθηκε η Γ’ Φάση του παραλιακού πεζοδρόμου ο οποίος σήμερα επεκτείνεται αφενός βορειοδυτικά, από την παραλία Περνέρα μέχρι και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου σε μήκος 1.267 μέτρα και νοτιοανατολικά σε μήκος 1.324 μέτρα. Η συνολική αξία του έργου ανήλθε στα €6.095.180 (περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Must see

Μιλώντας για αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει το περίφημο, πλέον, ξωκλήσι των Αγίων Σαράντα που στέκει αγέρωχο στην περιοχή «Φανός». Πρόκειται για ένα ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο, με ένα πετρόκτιστο τρούλο στην κορυφή και με ψήγματα αγιογραφιών τα οποία ανάγονται μέχρι και στον 12ο αιώνα.

AyioiSaranta.jpg

Ανάμεσα στα ξωκλήσια που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, περιλαμβάνεται και η Παναγιώτισσα η οποία βρίσκεται κτισμένη στα υψώματα του Πρωταρά. Μάλιστα, πρόσφατα, καθώς στην εκκλησία πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης, ήρθαν στο φως αρχαιότητες της ελληνιστικής περιόδου που αναφέρονται στον τελευταίο βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέοντα και στην βασιλεία του αυτοκράτορα Ηρακλείτου καθώς και θεμέλια αρχαίας βασιλικής που ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι πίσω από το παράθυρο του ιερού, εντοπίστηκαν και τα οστά του πατήρ Ζαχαρία, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε από τους Οθωμανούς προς το τέλος του 17ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου θα τελεστούν τα Εγκαίνια (Μύρωμα Ναού) της Παναγιώτισσας την Παρασκευή 5 προς Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 κατά τη διάρκεια Αγρυπνίας.

shutterstock_1327282151.jpg

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία του Παραλιμνίου και το λιμάνι της Λεύκολλας το οποίο κατέγραψε ο Στράβωνας και στο οποίο έχουν βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων, μέλη αγαλμάτων και επιγραφές επικαλούμενες τον Απόλλωνα. Το όνομα της Λεύκολλας έχει συνδεθεί και με μία καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου ναυμαχία, του 306 π.Χ., κατά την οποία από τα εκατοντάδες πλοία που συμμετείχαν ναυάγησαν στην περιοχή. Πρόσφατα στην περιοχή έγινε, μάλιστα, και μια σπουδαία ανακάλυψη, ενός ναυαγίου ρωμαϊκών χρόνων, με φορτίο με εμπορικούς αμφορείς πιθανότητατα από τη Συρία και την Κιλικία.

Ανάμεσα στα γνωστά αξιοθέατα του Πρωταρά, και η περίφημη Σπηλιά του Κύκλωπα, μία φυσική σπηλιά ανάμεσα σε βράχους, πλησίον της παραλίας Κόννος, στην οποία υπάρχουν σημάδια ζωής που ανάγονται στην προ-νεολιθική εποχή. Το όνομα του σπηλαίου προέρχεται από την μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε από μία οικογένεια κυκλώπων που ναυάγησε στο νησί μετά από θαλασσοταραχή. Η περιοχή αποτελεί και σπουδαίο καταδυτικό σημείο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ίσως κάποτε κοντά στο σημείο υπήρχε κτισμένο το ιερό της Ακραίας Αφροδίτης το οποίο κατέγραψε κατά τις περιηγήσεις του ο Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβωνας.

AyiaTriada.jpg

Τι να ανακαλύψεις

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας επισκέπτης στο Παραλίμνι, καθώς και στις τουριστικές περιοχές του Κάππαρη, της Περνέρας και του Πρωταρά, κάθε φορά θα έχει κάτι καινούργιο να ανακαλύψει, είτε αυτό αφορά σε μία γνωστή ή και μία κρυμμένη παραλία, μία παραδοσιακή ταβέρνα στο κέντρο του Παραλιμνίου ή μία γνωστή ψαροταβέρνα δίπλα στο κύμα, μία πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα με όλες τις ανέσεις ή ένα γραφικό κατάλυμα με θέα τη θάλασσα, μία καταδυτική ανακάλυψη στα πεντακάθαρα νερά του Πρωταρά ή μία οδοιπορία στο δάσος στον Κόννο και στον Φανό, μία επίσκεψη στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ή μία χαλαρωτική βόλτα στην πλατεία του Πρωταρά. Σημείωσε όμως και την πλατεία με τις τρεις εκκλησίες στο Παραλίμνι. Δύο από τις εκκλησίες είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο και μια στην Αγία Άννα, που είναι η παλαιότερη από τις τρεις.

shutterstock_1288158646.jpg

Ένας σημαντικός υγροβιότοπος

Η λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του νησιού και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Δερύνεια, Σωτήρα Αμμοχώστου και Παραλίμνι. Εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000» στις 13/3/2009 λόγω της σημασίας της σε είδη πτηνών που είτε φωλιάζουν, είτε χρησιμοποιούν την περιοχή για ξεκούραση/τροφοληψία κατά τη μετανάστευση. Περαιτέρω, η περιοχή είναι σημαντική για το νερόφιδο, ενδημικό είδος της Κύπρου, το οποίο απαντά μόνο σε δυο με τρεις περιοχές παγκύπρια.

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close